Avainsana: mielenterveys
-
Olen ehdolla aluevaaleissa! // I’m running as a candidate in county elections!
Tammikuussa 2022 pidetään historian ensimmäiset aluevaalit, joissa valitaan päättäjät hyvinvointialueille. Näissä vaaleissa päätetään siitä, miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä pelastustoimi tullaan jatkossa järjestämään omilla alueillaan. Kyseessä on palveluista, jotka koskettavat meistä jokaista vauvasta vaariin. Olen Kuusamon ja Nivalan kautta Ouluun muuttanut toisen kauden kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja. Ensimmäisellä kaudellani toimin hyvinvointilautakunnassa ja yksilöasiainjaoston varapuheenjohtajana.…
-
Oikea-aikaista apua lapsille, nuorille ja lapsiperheille
Politiikka on ennen kaikkea yhteistyötä ja yhteisten asioiden edistämistä! Tässä neljän eri puolueista tulevan valtuutetun voimin kirjoittamassa mielipidekirjoituksessa otamme kantaa lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluiden kehittämiseen. Kirjoitus on julkaistu Mun Oulussa 7.6.2021. Oulun kaupungissa asuu suuri määrä lapsia ja nuoria. Valtaosa lapsista, nuorista ja lapsiperheistä voi hyvin. Valitettavasti pahoinvointi ja huono-osaisuus on alkanut kasaantua osalle perheistä. Syitä on lukuisia, kuten…
-
Mielenterveyspalveluja tulee saada ilman pompottelua ja kuukausien odottelua
Oheinen mielipidekirjoitus on julkaistu Kalevassa 16.3. Kalevassa nostettiin (9.3.) esille Oulun mielenterveyspalveluiden ongelmia rohkean omakohtaisia kokemuksia avaavan asiakkaan kautta otsikolla “Masentunut pompottelun uhrina”. Mielenterveyspalveluiden pitkät jonot eivät ole yllätys meille kaupunginvaltuutettuina, mutta kysymyksiä herättää, miksi asiaa ei ole korjattu vaikka ongelma on ollut olemassa ainakin 10 vuotta. Mielenterveyspalveluiden tilannetta ei helpota, että koronakriisi on entisestään…
-
Valtuuston reagoitava Oulun mielenterveystilanteeseen
Oulussa mielenterveyspalveluiden jonot ovat olleet pitkiä ja koronakriisi on kasvattanut niin hoitovelkaa kuin avun tarvetta. Esimerkiksi YK on antanut varoituksen koronaa seuraavasta mielenterveyskriisistä. Sanomalehti Kaleva käsitteli 9.3.2021 oululaisen asiakkaan tarinan kautta mielenterveyspalvelujen tilannetta Oulussa. Jutussa nostettiin esille hälyttäviä ongelmia niin palveluiden saatavuuteen kuin toimintamalleihin liittyen. Merkittävä ongelma mielenterveyspalveluissa Oulussa on se, että apua saa usein…
-
Valtuustoaloite: Mielenterveyden ensiaputaitojen koulutusta oppilaille ja opettajille
Jätimme oheisen valtuustoaloitteen yhdessä Jenni Pitkon ja Susa Vikeväkorvan kanssa valtuuston kokouksessa 22.2.2021. Mielenterveyden ensiaputaitojen koulutusta oppilaille ja opettajille Lasten ja nuorten mielenterveyden ongelmat ovat olleet pitkään kasvussa, eikä vallitseva koronapandemia ole helpottanut tilannetta. Koronalla on valtavat vaikutukset ihmisten arkeen ja jaksamiseen sekä lisäksi talouteen. Tutkimusten mukaan talouskriisit heikentävät lasten ja nuorten hyvinvointia, etenkin mielenterveyttä,…
-
Puheenvuoro: Mielenterveyspalveluiden kehittämistoimenpiteet toivottuja
Kaupunginvaltuuston budjettikokouksessa 30.11. keskusteltiin ja tehtiin esitykset vuoden 2021 talousarvioon sekä 2022-2023 -suunnitelmiin. Kulttuurin puolustamisen lisäksi pidin oheisen puheenvuoron mielenterveyspalveluiden kehittämisestä. ”Moni meistä täällä valtuustossa jakaa huolen kaikkien oululaisten hyvinvoinnista, erityisesti mielenterveydestä ja mielen hyvinvoinnista. Puolet meistä suomalaisista kokee elämänsä aikana jonkin mielenterveyden häiriön. Kuitenkin valtioneuvoston kanslian selvityksen mukaan vain puolet sairastuneista saa asianmukaista hoitoa…
-
Valtuustoaloite: Matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita Ouluun
Oulussa on puute matalan kynnyksen mielenterveyspalveluista. Ehdotamme yhdessä valtuutettu Jenni Pitkon (vihr.) kanssa, että Ouluun perustetaan mielenterveyskeskus tai -keskuksia, joissa saa matalalla kynnyksellä lyhytjaksoista terapiaa eli lyhytterapiaa. Nopeat ja oikea-aikaiset mielenterveyspalvelut voivat pelastaa ihmishenkiä ja matalan kynnyksen palvelut voivat ennaltaehkäistä raskaiden palveluiden tarvetta. Nykytilanne Oulussa on kestämätön, sillä kiireettömään hoitoon on vaikea päästä. Vuonna 2019…
-
Lasten ja nuorten pääsyä mielenterveyspalveluihin tulee kehittää
Saimme 15.6. pidetyssä valtuuston kokouksessa esityksen tarkastuslautakunnan vuoden 2019 arviointikertomuksesta. Arviointikertomuksen tarkoitus on tuottaa kaupunginvaltuustolle objektiivista arviointitietoa toiminnan ja talouden ohjausta sekä päätöksentekoa varten ja kuntalaisille tietoa kaupungin palvelujen valtuuston päätöstenmukaisuudesta, palvelujen laadusta, vaikuttavuudesta, tuottavuudesta ja palvelujen järjestämisen tarkoituksenmukaisuudesta. Pidin kokouksessa puheenvuoron, jossa keskityin lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin. ”Lämmin kiitos tarkastuslautakunnalle erinomaisesti laaditusta arviointikertomuksesta, joka…
-
Kenenkään ei tulisi joutua taistelemaan hoitoonpääsystä
[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text] Kaupungivaltuuston kokouksessa käsiteltiin kuuden suurimman kaupungin, eli niin sanotun kuusikkokuntien, hyvinvointipalveluiden raporttia vuodelta 2018. Pidin oheisen puheenvuoron liittyen mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittämisestä: ”Oulussa mielenterveys- ja päihdepalveluiden strategisena tavoitteena on ollut avohoidon ja -palveluiden kehittäminen sekä monipuolistaminen vastaavasti laitoshoidon ja tehostetun palveluasumisen vähentyminen. Miten tämä näkyy asiakkaiden arjessa? Saavatko mielenterveys- ja päihdeasiakkaat oikeasti…