Tänään vietetään kansainvälistä vainojen uhrien muistopäivää. On tärkeää pysähtyä sen äärelle, mitä historia opettaa meille kansanmurhista ja holokaustista sekä siitä, miten miljoonat ihmiset menettivät henkensä näissä traagisissa ja kaikin puolin kamalissa tapahtumissa.
Tie sanoista tekoihin ei ole pitkä. Meidän täytyy pitää mielessä, etteivät vainot ja kansanmurhat alkaneet välittömästi, vaan kaikki sai alkunsa populismista ja aggressiivisesta vihapuheesta eri kansanryhmiä kohtaan.
Tänäkin päivänä meillä on valitettavia viittauksia siihen, ettemme voi pitää demokratiaa itsestäänselvyytenä. Yhdysvalloissa Capitolin valtaajat ajattelivat, että heillä on oikeus kumota kymmenien miljoonien äänestäjien tahto.
Suomessakaan emme ole välttyneet uhkauksilta ja väkivallalta poliittisia toimijoita kohtaan. Kesällä Perussuomalaisten vaalipäällikköä Pekka Katajaa kohtaan kohdistui murhayritys. Keskustan kansanedustaja Juha Sipilää tönittiin ja nyt Oulussa vihreiden sekä Vasemmistoliiton toimistoja on töhritty. Molempien toimistojen ikkunoissa oli hakaristien lisäksi uhkausviestejä.
Kaikki nämä teot ja tapahtumat ovat yksiselitteisesti tuomittavia. Ne ovat hyökkäyksiä kansanvaltaa ja demokratiaa kohtaan. Meidän täytyy pitää huolta siitä, että aivan jokaisella on mahdollisuus sekä edellytykset asettua ehdolle ilman pelkoa ja uhkailua. Ilman ehdokkaita ei ole demokratiaa.
Kaikelle vihapuheelle ja rasismille tulee laittaa nollatoleranssi. Kaikki väkivalta, uhkaukset ja hyökkäykset on otettava vakavasti.
Ei enää koskaan. Never again.