Mielipidekirjoitus on julkaistu Kalevassa 12.1.2021.

Oulussa on koronasta selvitty melko hyvin verrattuna muihin suuriin kaupunkeihin, mutta tilanne on kokoajan veitsenterällä ja voi huonontua hetkenä minä hyvänsä.

Suomessa koronan torjunnassa on syksystä lähtien painotettu paikallisia ja alueellisia toimia. Sairaanhoitopiirillä, aluehallintovirastolla ja alueen kunnilla on ollut mahdollista sulkea julkisia tiloja, siirtää perus- ja toisen asteen opetus toteutettavaksi etänä ja rajoittaa ravintoloiden aukioloa ja asiakaspaikkamäärää, yleisötapahtumia sekä vierailuja terveydenhuollon yksiköissä. Lisäksi on voitu antaa suosituksia mm. maskin käytöstä.

Suurin osa näistä on otettu käyttöön. Silti tuntuu, että monissa paikoissa Oulua elämä jatkuu normaalina. Monista on tuntunut oikeutetusti epäreilulta, että samalla kun lasten harrastukset on olleet tauolla jo useita kuukausia, useissa aikuisten vapaa-ajan paikoissa on tapahtunut joukkoaltistumisia, kun suosituksia turvaväleistä tai sosiaalisten kontaktien välttämisestä ei olla noudatettu. 

Koronan hoitamisessa tulisikin ottaa huomioon vahvemmin toimien sosiaaliset vaikutukset. Lasten oikeuksien vaarantuminen, nuorten lisääntynyt oireilu ja yksinäisyys ovat asioita, joilta ei saa sulkea silmiä. 

Oulun kaupungin johtoryhmä käsitteli 8.1. pidetyssä kokouksessaan erityisesti lasten ja nuorten harrastamista koskevia suosituksia. Päätös oli, että 18.1.2021 saakka säädetyt suositukset ja rajoitukset pidetään ennallaan toistaiseksi. Tilannetta arvioidaan uudelleen viikolla 2. Valitettavasti rajoituksissa osa lapsista, kuten yksilölajien harrastajat, jäävät harrastusten osalta hyvin vaikeaan asemaan, jota on vaikea perustella. Oulun linjaukset myös poikkeavat varsin paljon muiden kaupunkien, kuten Turun, Tampereen tai Kempeleen, vastaavista. 

Me allekirjoittaneet haluamme, että etenkin lapsille ja nuorille pyritään mahdollistamaan hyvä kasvuympäristö, johon kuuluu harrastaminen ja sosiaaliset kontaktit vertaistensa kanssa. Koulujen etäopetusta tulee välttää viimeiseen asti ja harrastamisen mahdollisuutta harkita heti kun koronatilanne sen sallii.

Lapselle vuosi on valtavan pitkä aika. Meillä aikuisilla on nyt vastuu.

Henna Määttä
kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Jenni Pitko
kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja (vihr.)