Mielipidekirjoitus on julkaistu Kalevassa 9.1.2021. Verkossa otsikolla Va­paam­man abort­ti­lain­sää­dän­nön ohella yh­teis­kun­nan tulee ke­hit­tää sek­suaa­li­kas­va­tus­ta ja tarjota mak­su­ton­ta eh­käi­syä ja printissä tämän julkaisun otsikolla.

Kaleva uutisoi 4.1., kuinka laulavana poliisina tunnettu Petrus Schroderus on yksi Syntymättömien oikeus -kansalaisaloitteen laatijoista. Kansalaisaloite pyrkii muuttamaan aborttilainsäädäntöä niin, että abortista tulisi laiton kaikissa olosuhteissa. Varsin kuvaavaa on, että kansalaisaloitteen takana on kuusi miestä ja kaksi naista. Yksi hyvä kysymys on, mikä tarve erityisesti kristilliskonservatiivisilla miehillä on päästä rajoittamaan naisten itsemääräämisoikeuksia sekä ennen kaikkea mennä vuosikymmeniä tai jopa vuosisatoja taaksepäin oikeuksien osalta.

Jokaisella on oikeus mielipiteeseen ja vakaumukseensa, mutta uskonnon ei tule vaikuttaa lainsäädäntöön. 

Suomen aborttilainsäädäntö on jo nyt yksi Euroopan tiukimpia. Suunta aborttilainsäädännön suhteen tulisikin olla sen muuttaminen nykyaikaiseksi, yleiseurooppalaista lainsäädäntöä vastaavaksi ja raskaana olevan itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi. Tähän tähtää Oma tahto -niminen kansalaisaloite, joka on saavuttanut 50 000 allekirjoittaneen rajapyykin ja tällä hetkellä aloite on etenemässä eduskunnan päätöksentekoon. Suomeen 1970-luvulla säädetty aborttilaki oli aikanaan edistyksellinen, sillä se salli abortin myös sosiaalisista syistä. Maailma on kuitenkin muuttunut 50 vuodessa paljon, joten naisten oikeuksien ja yhteiskunnallisen edun nimissä on tärkeää, että eduskunta muuttaa lainsäädäntöä nykyaikaisempaan suuntaan. 

Historia osoittaa, että aborttien kieltäminen ei poista raskaudenkeskeyttämisiä, vaan se lisää puoskareiden toimintaa ja hengenvaarallisia itsetehtyjä raskaudenkeskeyttämisiä. Vapaamman aborttilainsäädännön ohella yhteiskunnan tulee kehittää seksuaalikasvatusta ja tarjota maksutonta ehkäisyä. 

Oulussa on keväästä 2019 saakka tarjottu maksutonta ehkäisyä 16-20-vuotiaille nuorille. Vantaalla taas maaliskuusta 2019 lähtien kaikki alle 25-vuotiaat saavat pitkäaikaisen ehkäisyn ilmaiseksi. Vantaa on päätynyt tähän päätökseen seurantatietojen ja tutkimustulosten pohjalta. 

Tutkimustulosten mukaan naisilla, jotka valitsivat ilmaisen pitkävaikutteisen raskaudenehkäisymenetelmän, oli 80 % vähemmän raskaudenkeskeytyksiä verrattuna niihin perhesuunnitteluneuvoloiden asiakkaisiin, jotka valitsivat muun ehkäisymenetelmän, vaikka olisivat voineet saada pitkäaikaisen menetelmän maksutta. Vastaavasti ero raskaudenkeskeytysten määrässä oli 76% matalampi verrattuna muuhun 15–45 vuoden ikäiseen naisväestöön.

Vantaan tulokset ovat lupaavia ja vastaavaa seurantatietoa on syytä kerätä myös Oulussa ja tärkeää on seurata niiden kaupunkien tuloksia, joissa maksutonta ehkäisyä on tarjottu. Uskon, että maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen laajemmalle ikäluokalle tulee varmasti harkintaan pian meilläkin. Otetaan oppia historiasta sekä ajankohtaisesta tutkimuksesta. Ei mennä kehityksessä taaksepäin, vaan tehdään päätöksiä, jotka lainsäädännön, seksuaalikasvatuksen ja maksuttoman ehkäisyn osalta ovat edistyksellisiä ja inhimillisempiä niin yksilöiden kuin yhteiskunnan kannalta.

Henna Määttä
Kaupunginvaltuutettu, hyvinvointilautakunnan jäsen (vihr.)