Äitiysfysioterapia on tärkeä ennaltaehkäisevä terveyspalvelu raskaana oleville ja vasta synnyttäneille äideille. Äitiysfysioterapia lisää äitien kotona jaksamista, mikä tukee perheiden hyvinvointia ja pienten lasten kasvua. Äitiysfysioterapia myös lisää äitien työssä jaksamista raskauden aikana tai vanhempainvapaan jälkeen. Äitiysfysioterapialla voidaan muun muassa: 1) Korjata tai lievittää liikkumista vaikeuttavia ongelmia, esim. vatsalihasten erkauma; 2) Lievittää raskaudesta tai synnytyksen jälkioireista johtuvaa kipu; 3) Vähentää kovan raskauspahoinvoinnin oireita; 4) Vähentää seksuaalisen toimintakyvyn häiriöitä; 5) Helpottaa masennusoireita ja vähentää stressiä, kun kyseessä on psykofyysinen fysioterapia.

Äitiysfysioterapia ei kuitenkaan saavuta kaikkia hoidon tarvitsijoita. Vähävaraisimmilla asiakkailla on korkea kynnys käydä äitiysfysioterapiassa ja he saattavat laiminlyödä tarpeellisen hoidon kokonaan. Lääkäri voi antaa lähetteen äitiysfysioterapiaan, jolloin asiakas voi hakea Kelan korvausta, mutta Kelan korvaus on pieni, noin 8 euroa per käynti. Lisäksi tieto tarjolla olevista yksityisistä äitiysfysioterapiapalveluista ei välttämättä välity hoitoa tarvitseville äideille, sillä neuvolat eivät voi suoraan ohjata asiakkaita yksityisiin palveluihin.

Tarpeellisen äitiysfysioterapian laiminlyönti voi johtaa vaikeampien tuki- ja liikuntaelinten ongelmien kehittymiseen, liikunnan välttämiseen tai vääränlaiseen harjoitteluun, sairaslomiin, masennusoireiden puhkeamiseen tai syvenemiseen, tulevaisuuden lapsihaaveiden lykkäämiseen tai synnytyksen komplikaatioihin. Välillisesti nämä heijastuvat perheiden hyvinvointiin.

Edellä mainittuihin perusteluihin vedoten esitämme, että Oulun kaupunki kokeilee palveluseteliä äitiysfysioterapiaan sitä tarvitseville raskaana oleville ja vasta synnyttäneille naisille.

Palvelusetelin myöntäisi lääkäri tarveharkintaisesti, kun äidin hyvinvointi sitä vaatii. Palveluseteli kattaisi osan äitiysfysioterapian kustannuksista, mahdollisesti riippuen asiakkaan tulotasosta. Kokeilussa voidaan ottaa mallia Oulun kaupungin lapsiperheiden kotipalvelun palvelusetelistä. Lisäksi hyviä käytäntöjä voidaan ottaa Helsingistä, Kouvolasta ja Seinäjoelta, jossa fysioterapian palveluseteli on ollut käytössä. Palveluntarjoajat voisivat listautua palveluyrittäjäksi. Tiedot yrittäjistä voidaan koota esimerkiksi parastapalvelua.fi -alustalle, josta löytyy mm. Oulun kaupungin lapsiperheiden kotipalvelun tarjoajat. Äitiysfysioterapian palveluseteli tukisi konkreettisesti mielikuvaa perheystävällisestä ja yritysmyönteisestä Oulusta.

Jaana Isohätälä (vihr.)
Henna Määttä (vihr.)