Aamulla luin uutisen, jossa rehtorit vähättelevät kiusaamista ja asettavat sen käytännössä kiusatun syyksi: kiusatut ikään kuin heidän mielestään kerjäävät kiusatuksi tulemista. Lukiessa juttua minut valtasi yhtä aikaa valtava suru ja viha. Mieleeni tulvivat kaikki ne omat ja muiden minulle kertomat kokemukset kiusaamisesta ja siitä, kuinka aivan liian usein kiusattu saa osakseen lähinnä vähättelyä tai pahimmassa tapauksessa juuri hän on se, joka joutuu vaihtamaan koulua.

Tätä tilannetta kuvaa hyvin karulla ja järkyttävällä tavalla Ylen teettämä MOT-juttu, jossa on haastateltu koulujen rehtoreita. Erityisen kamala kommentti liittyy seksuaalivähemmistöihin:”Minusta on aika outoa, että jo 12-vuotiaat rupeavat ilmoittamaan olevansa homoja tai lesboja tai jotakin tällaista. Siihen liittyy hyvin erikoinen pukeutuminen. Se herättää toisissa oppilaissa närkästystä, vihastusta ja ehkä pelkoakin. Sitten he tietysti kohtelevat tätä oppilasta sillä tavoin kuin tuntevat. Sitten tulee kokemus siitä, että kiusataan ja syrjitään, vaikka oppilas tavallaan on itse hakenut sen huomion.”

Kommentin antanut ei varmaankaan ymmärrä, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla nuorilla on moninkertainen itsemurhariski. Puhumattakaan siitä, että jokaisen koulun toimintakulttuurin kehittämistä tulee jo lakien ja muun ohjauksen puitteissa pyrkiä jokaisen oppilaan hyvinvoinnin ja turvallisen arjen varmistamiseen. Jokaisen lapsen ja nuoren tulisi voida kasvaa ympäristössä, joka on tasa-arvoinen ja yhdenvertainen. Ympäristössä, jossa hän voi turvallisesti olla oma ainutlaatuinen itsensä.

Ja ylipäätään, ei erilaisuuden pitäisi ikinä, missään tilanteessa, olla syy kiusaamiseen. Minua on kiusattu hammasrautojen ja sen takia, että isäni kuoli ollessani nuori. Joskus tilanne on ollut se, että olen ollut aivan autuaan tietämätön kiusaamisen perusteista tai syistä. Eikä niillä pidäkään olla väliä, sillä kiusaaminen on AINA väärin. Kiusaaminen on AINA väkivaltaa ja sitä ei koskaan saa vähätellä.

Tämän kaltaiset jutut kielivät karua kieltä siitä, kuinka opettajille ja rehtoreille tulee antaa täydennyskoulutusta koulukiusaamiseen puuttumisesta sekä erityisesti asennekasvatusta sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta. Meidän poliitikkojen lisäksi tulee huolehtia oikeasti siitä, että oppilaitoksissa on aikaa kohdata oppilaat. Meidän pitää huolehtia siitä, että ryhmäkoot pysyvät kurissa ja lähiopetustunteja on riittävästi.