Kunta- ja aluevaalit 2025

Haluan rakentaa hyvän mielen yhteiskuntaa, josta voi ponnistaa kohti unelmiaan ja joka toimii turvaverkkona, kun sitä tarvitaan. Hyvän mielen yhteiskunnassa vahvistetaan mielenterveyttä ja ihmisten hyvinvointia ennen kaikkea ennaltaehkäisevästi kaikilla kunnan toimialuilla, ei vain hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Hyvän mielen yhteiskunnassa rakennetaan veto- ja pitovoimaisia moderneja kaupunkeja, joissa on toimivat palvelut, laadukas koulutus ja varhaiskasvatus sekä elävä ja sykkivä kulttuurikenttä. Hyvän mielen kaupungissa panostetaan kestäviin kulkutapoihin, tartutaan rohkeasti vihreän siirtymän tarjoamiin mahdollisuuksiin sekä tehdään kaikki mahdollinen työllisyyden sekä yrittäjyyden edistämiseksi. Hyvän mielen yhteiskunnassa nähdään kansainvälisyys sekä monimuotoisuus voimavaroina, ei uhkina.

Päättäjänä haluan olla myös siltojen rakentaja ja edistää avointa sekä osallistavaa päätöksentekokulttuuria sekä tehdä päätöksiä ennen kaikkea tutkimus- ja tietoperustaisesti. Haluan jatkaa vahvaa vaikuttamistyötäni ja tästä syystä olen ehdolla kunta- ja aluevaaleissa 2025.

Kuntavaalit 2025

Laadukas varhaiskasvatus ja koulutus

Laadukas varhaiskasvatus ja koulutus ovat suomalaisen hyvinvointivaltion kruununjalokiviä ja merkittävimpiä tasa-arvon edistäjiä. Jokaisella lapsella on oikeus saada pätevää ja asiantuntevaa, hänen kasvuaan, hyvinvointiaan ja oppimistaan tukevaa varhaiskasvatusta ja koulutusta. Lapsilla, nuorilla ja opettajilla on myös oikeus turvalliseen, terveelliseen, viihtyisään ja moderniin oppimisympäristöön, jossa on tarjolla nykyaikaiset opetusvälineet. Huonokuntoisilla ja homeisilla päiväkodeilla tai kouluilla ei saa vaarantaa kenenkään terveyttä ja toimintaa. Laadukas koulutus syntyy ennen kaikkea riittävistä resursseista, osaavasta henkilökunnasta, ajanmukaisista oppimisympäristöistä ja hyvästä pedagogisesta johtamisesta. Koulutus tulee nähdä investointina tulevaisuuteen, joka kannattaa tehdä. Tulevalla valtuustokaudella tarvitaan ennen kaikkea aitoja tekoja koulutuksen puolesta, ei pelkkää puhetta1

  • Satsataan opetuksen laatuun pienentämällä ryhmäkokoja ja pitämällä kiinni suhdeluvuista.
  • Pidetään huolta, että oppimisen tuen uudistus saa riittävät resurssit.
  • Edistetään lasten ja nuorten osallisuutta ja demokratiakasvatusta kaikilla koulutusasteilla.
  • Turvataan terveelliset oppimis- ja työskentelytilat sekä tarjotaan työnteon kannalta välttämättömät välineet kuten puhelimet ja tietokoneet. 
  • Vastataan vähemmistöjen tarpeisiin ja huolehditaan oman äidinkielen opetuksesta, mukaan lukien saamenkielisen opetuksen tarjonnasta.
  • Otetaan mielenterveystaitojen opettelu ja opettaminen osaksi lasten ja nuorten kasvatus- ja opetustyötä.
  • Mahdollistetaan opettajien ja johtajien täydennyskoulutus.

Elävä ja sykkivä kulttuuri- ja tapahtumakaupunki

Luovassa kaupungissa esittävä taide ja elävä kaupunkikulttuuri tulee nähdä paitsi hyvinvoinnin edistäjinä myös vahvoina veto- ja pitovoimatekijöinä, jotka rikastuttavat niin kaupunkikuvaa kuin ihmisten elämää. Kulttuuritoiminta tukee myös kunnan elinvoimaa, koska usein teatterissa ja konsertissa kävijät käyttävät myös yksityisiä palveluita. Kulttuurin roolia tulisikin vahvistaa osana elinvoima- ja elinkeinopolitiikkaa. Kulttuuri ja taide auttavat asettumaan toisen ihmisen asemaan ja ymmärtämään maailmaa eri näkökulmista. Niiden keinoin voidaan lisätä yhteenkuuluvuutta, yhteisöllisyyttä, empatiaa ja vuoropuhelua yli sosiaalisten ja kulttuuristen rajojen ja edistää näin yhteiskuntarauhaa. Kaikilla on oltava mahdollisuus nauttia kulttuuripalveluista ja taiteen harrastamisesta asuinpaikasta, iästä, taustasta, sosioekonomisesta asemasta ja elämäntilanteesta riippumatta. Oulu on jo nyt kulttuurikaupunki ja meillä on tuhannen taalan mahdollisuus tehdä kulttuurista ja tapahtumista vieläkin vahvempi osa kaupunkiamme Euroopan kulttuurikaupungin myötä!

  • Pidetään huolta kulttuuritoimijoiden rahoituksesta ja tuesta.
  • Otetaan kaikki irti Euroopan kulttuuripääkaupunkivuodesta ja huolehditaan myös sen perintötyöstä.
  • Vahvistetaan kulttuurin ja tapahtumien roolia osana elinvoima- ja elinkeinopolitiikkaa.
  • Huomioidaan toiminnassa yhä kansainvälistyvän kaupungin tarpeet.
  • Vahvistetaan kaupungin kulttuuri- ja tapahtuma-alan edunvalvontaa.

Kansainvälisyys ja monimuotoisuus

Suuret kaupungit ovat kansainvälisiä ja niiden kilpailukyky perustuu osaltaan kykyyn houkutella osaajia eri puolilta maailmaa. Tarvitsemme kansainvälistä osaamista ja työvoimaa, jotta pärjäämme globaalissa kilpailussa ja selätämme ilmeisen haasteen huoltosuhteessamme.  Oulukin kasvaa, kehittyy ja kansainvälistyy! Jo tällä hetkellä nettoväestönkasvusta suurin osa tulee kansainvälisistä osaajista. Monimuotoisuus on myös monella tasolla meille rikkaus! Tarvitsemme toimivat kotouttamispalvelut sekä tukea yrityksille kansainvälisten osaajien rekrytoimiseen.

  • Edistetään kaikilla tasoilla keväällä 2025 hyväksyttyä rasisminvastaista toimenpideohjelmaa.
  • Varmistetaan kotouttamispalveluiden riittävät resurssit.
  • Tuetaan yritysten tarpeita kansainvälistymisissä sekä kansainvälisten huippuosaajien rekrytoimisessa.
  • Turvataan palvelut kansanvälistyvälle väestölle ja edistetään monikielistä viestintää.

Kestävä kasvu ja liikkuminen

Tulevaisuuteen katsovassa kaupungissa panostetaan kestäviin kulkutapoihin eli pyöräilyyn, kävelyyn ja joukkoliikenteeseen. Oulu onkin jo vahva pyöräilykaupunki ja meidät tunnetaan jopa kansainvälisesti maailman talvipyöräilykaupunkina. Jatkossakin tulee panostaa pyöräilyn edistämisen tukemiseen, sillä pyöräily on loistavaa arkiliikuntaa. Joukkoliikenteen osalta meillä riittää petrattavaa ja kehitettävää. Kuluvalla valtuustokaudella joukkoliikenteen kehittämisestä puuttui kunnianhimon taso ja emme tarttuneet käsillä olevaan mahdollisuuteen kehittää joukkoliikennettä roimasti. Kasvavassa ja kehittyvässä kaupungissa on aidosti toimiva ja saavutettava joukkoliikenne! Kestävien kulkutapojen ohella tulevaisuuteen katsova kaupunki tarttuu myös rohkeasti vihreän siirtymän mahdollisuuksiin. Tehdään Oulusta vteytalouden ykköskaupunki!

  • Otetaan seuraava vaihe joukkoliikenteen kehittämisessä ja nostetaan palvelutasoa tuntuvasti.
  • Säilytetään monimuotoinen lähiluonto ja helpotetaan kuntalaisten pääsemistä luontokohteiden äärelle esimerkiksi kaupungin omalla luontobussilla.
  • Edistetään pyöräilyä ja rakennetaan uusia baanoja.
  • Otetaan käyttöön kaupunkipyöräjärjestelmä osana joukkoliikennekokonaisuutta.
  • Selvitetään Oululle sopivin tehokkaan joukkoliikenteen ratkaisu.
  • Tehdään kaikkemme vihreän siirtymän mahdollisuuksien edistämisessä.

Työllisyys ja yrittäjyys

TE-uudistus on tullut voimaan 1.1.2025 alkaen ja käsillä on todella suuri muutos, joissa kaupungeilla on iso rooli. Painopiste on vahvasti siirtynyt työllisyyden ja elinvoiman edistämiseen ja tämä on ehdottomasti oikea suunta. Hyvän mielen yhteiskunnassa ja tulevaisuuteen katsovassa kaupungissa tehdään kaikkemme työllisyyden ja yrittäjyyden edistämiseksi. Työllisyyden ja yrittäjyyden edistäminen tulee nähdä kokonaisuutena, joka linkittyy vahvasti koulutukseen, osaamisen kehittämiseen sekä elinvoimaan. Tärkeää on myös pitää kiinni yhteistyöstä hyvinvointialueen sekä yksityisten palveluntarjoajien kanssa, joilla on pitkäaikaista ja laajaa osaamista muun muassa urapalveluiden tuottamisesta.

  • Pidetään kiinni riittävistä työllisyyspalveluiden resursseita, jotta voimme tarjota asiakkaille yksilöllistä, täsmällisesti kohdentuvaa ja monialaista tukea yhden luukun periaatteella.
  • Parannetaan yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa erityisesti työkykykoordinaation osalta.
  • Tehdään vahvaa yhteistyötä esimerkiksi urapalveluita tarjoavien yksityisten toimijoiden kanssa tavoitteena taata vahvat ja laadukkaat urapalvelut.
  • Satsataan yritysten tukeen erityisesti start-up- ja kasvuvaiheessa.
  • Tehdään kattavaa yhteistyötä yrittäjien ja yrityskentän kanssa ja järjestetään matalan kynnyksen tapahtumia, jotka mahdollistavat ja edistävät aktiivista vuoropuhelua, kohtaamista kaupungin viranhaltijoiden ja päättäjien kanssa sekä tuovat palveluita lähemmäksi toimijoita.

Aluevaalit 2025

Mielenterveys- ja päihdepalvelut

Mielenterveyteen ja hyvinvointiin satsaaminen on kannattavaa paitsi yksilön myös yhteiskunnan kannalta, sillä mielenterveyttä ja hyvinvointia tukemalla tuetaan samalla työssäjaksamista ja työllisyyttä. Pohjois-Pohjanmaalla tilanne mielenterveys- ja päihdepalveluiden suhteen on ollut jo liian pitkään kestämätön. Pitkien hoitojonojen lisäksi jopa puolet työkyvyttömyyden syistä löytyvät mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöistä.  Lisäksi kaupungin kaikilla toimialoilla tulee tunnistaa hyvinvoiva henkilöstö voimavarana ja panostaa henkilöstön työhyvinvointiin sekä jaksamiseen. Valtaosa pohjois-pohjalaisista voi hyvin, mutta hyvinvointierot ovat kasvaneet ja esimerkiksi huono-osaisuus on alkanut kasaantua osalle väestöstä.

  • Lyhennetään mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitojonoja lisäämällä resursseja.
  • Parannetaan matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden saatavuutta esimerkiksi mielenterveyden walk-in -pisteillä.
  • Vahvistetaan sote-ammattilaisten mielenterveysosaamista. 
  • Panostetaan erityisesti mielenterveys- ja päihdepalveluiden integraatiotyöhön edistämällä hoidon saumattomuutta. Kenenkään ei kuulu jäädä ilman mielenterveyspalveluita päihdeongelman takia tai päinvastoin.
  • Hyödynnetään moniammatillista asiantuntijuutta ja kokemusasiantuntijoita palveluiden suunnittelussa. 

Oppilas- ja opiskelijahuolto

Pohjois-Pohjanmaalla on todella haasteellinen tilanne kuraattori- ja opintopsykologien palveluiden osalta. Liian moni lapsi jää ilman tarvitsemaansa tukea ja apua hoitojonojen ja liian pienten resurssien takia. Koulukuraattori- ja opintopsykologien työö on kullanarvoista ja erittäin tärkeää rajapintatyötä mitä tulee kuntien ja hyvinvointialueen yhteistyöhön. Tämän yhteistyön tulee sujua ja resurssien olla asianmukaiset.

  • Nostetaan koulukuraattori- ja opintopsykologien resurssit riittävälle tasolle.
  • Sujuvoitetaan kuntien ja hyvinvointialueen yhteistyötä.
  • Edistetään tiedonsaantioikeutta mm. Wilmaan.

Työntekijöiden hyvinvointi

Ilman osaavaa ja hyvinvoivaa henkilöstöä meillä ei ole palveluita. Työntekijät ovat suurin ja tärkein voimavaramme ja tästä syystä työntekijöiden työn tekemisen edellytyksiin sekä hyvinvointiin tulee panostaa kunnolla. Hoitojonot eivät pienene, eikä palveluiden laatu parane ilman riittäviä resursseja ja hyvinvoivia työntekijöitä. Panostaminen työhyvinvointiin ja johtamiseen on aina kannattavaa!

  • Pidetään kiinni kilpailukykyisestä palkkauksesta sekä riittävistä resursseista.
  • Parannetaan työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia. Tutkitusti tämä lisää tehokkuutta, työhyvinvointia ja motivaatiota.
  • Tarjotaan mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen, erityisesti esihenkilöasemassa toimiville.