Olen aina ollut sitä mieltä, että poliittisten toimijoiden tulee olla paitsi aktiivisia myös nojata toimintansa avoimuudelle. Tästä syystä olen päättänyt, että jokaisen vuoden päätteeksi julkaisen kaikille avoimen poliittisen vuosikatsauksen, johon pyrin parhaani mukaan kokoamaan kyseessä olevan vuoden keskeisimmät poliittiset tekoni, puheeni ja aloitteeni.

Tämä on ensimmäinen poliittinen vuosikatsaukseni.

Valtuusto

Kevät 2017 meni hyvin tiiviisti kuntavaalikampanjaa tehdessä. Teimme vihreissä aktiivisesti yhteistyötä kampanjoinnin suhteen. Järjestimme innostavia tapahtumia ja keskustelutilaisuuksia sekä kampanjoimme sosiaalisessa mediassa. Sain kerättyä itselleni upean kampanjatiimin, joka kannusti, auttoi ja tuki minua koko kampanjan ajan. Huhtikuussa tämä työ konkretisoitui ja saavutimme yhdessä vihreän vaalivoiton. Samalla myös itse tulin valituksi kaupunginvaltuustoon 356 äänellä. 

Vihreiden luottamuspaikkaneuvotteluissa sain valtuuston lisäksi hyvinvointilautakunnan jäsenyyden ja yksilöasiainjaoston varapuheenjohtajuuden. Valtuustoryhmämme järjestäytyessä tein esityksen, että puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan lisäksi valitaan valtuustoryhmän viestintää koordinoivat tahot. Viestinnästä tällä kaudella vastaavat allekirjoittanut, Susa Vikeväkorva ja Jaana Isohätälä.

Kevät ja kesä menivät pitkälti uuden opettelussa ja erilaisissa koulutuksissa. Saimme myös kaupungin o365-tunnukset ja työskentelyä tukevan tabletin, johon voimme tallentaa esityslistat ja muut materiaalit. Valtuuston, lautakunnan ja jaoston koulutusten lisäksi järjestimme kesäkuussa vihreän valtuustoryhmän koulutuksen ja seminaarin Pehkolanlammella.

Syksyllä järjestetyssä kaupunkisuunnitteluseminaarissa keskusteltiin ja mietittiin tulevaisuunde suuntaa Oulun kaupungille monipuolisista näkökulmista katsottuna. Mielenkiintoista seminaarissa oli, kuinka vahvasti Oulun kehityssuunniksi alustuksissa ja osallistujille suunnatuissa äänestyksissä nousivat muun muassa kansainvälisyys, suvaitsevaisuus, yhteisöllisyys, koulutuksen ja tutkimuksen merkitys, nuoret, luonnon tärkeys, joukkoliikenne ja kestävät kulkutavat, ekologisuus sekä ylipäätänsä kestävä kehitys. Pidin kyseisessä tilaisuudessa puheenvuoron, jossa painotin, että mikäli haluamme kuulla jatkossa paremmin nuoria, voisimme kutsua heidän edustajiaan esimerkiksi kyseisen seminaarin kaltaisiin tapahtumiin. Lisäksi esitin kysymyksen, onko kaupunkistrategiaan tulossa toista kyselykierrosta, jossa vastausmäärän tavoite on entistäkin kunnianhimoisempi ja jossa kusely on toteutettu myös englanniksi. Niin kaupunkisuunnittelussa kuin kaupunkistrategian teossa tulee kiinnittää huomiota erilaisten ihmisten tavoittamiseen ja osalllisuuden mahdollistamiseen.

Yksi keskeisimmistä teemoistani kuntavaalikampanjassa oli varhaiskasvatus. Kun syksyllä saimme katsauksen kuusikkokuntien vertailusta varhaiskasvatuksen osalta, pidin puheenvuoron varhaiskasvatuksen yksityistämiskehityksestä.

Valtuuston budjettikäsittely alkaa perinteisesti kaupunginjohtajan talousarvioesityksellä ja tämän jälkeen järjestettävällä valtuustoseminaarilla. Pidin valtuuston talousarvioseminaarissa puheenvuoron, jossa painotin varhaiskasvatukseen ja koulutukseen satsaamisen tärkeyttä.

Vihreälle valtuustoryhmälle muun muassa varhaiskasvatuksen tilanteen parantaminen, subjektiivisen oikeuden palauttaminen ja ryhmäkokojen pienentäminen olivat neuvotteluissa kärkiteemoja neuvotteluissa. Budjettisopuun ei valitettavasti päästy. Esitin valtuustossa, että varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja pienennettäisiin. Hävisimme äänestyksen täpärästi, kuten hävisimme myös äänestyksen subjektiivisesta oikeudesta. Puolustin budjettivaltuustossa varhaiskasvatuksen lisäksi muun muassa maksutonta ehkäisyä nuorille ja mielenterveyspalveluiden kehittämistä. Vaikka kaikki äänestykset hävittiin nyt täpärästi en lannistu, vaan tämä itseasiassa vain sisuunnutti minua tekemään entistä enemmän töitä kaupunkimme ja kaupunkilaisten eteen. Seuraavissa neuvotteluissa tavoittelemme ehdottomasti budjettisopua.

Lautakunta- ja jaostotyö

Ensimmäinen puolivuotinen hyvinvointilautakunnassa ja yksilöasiainjaostossa on osoittanut, että perehdyttävää ja sisäistettävää on paljon. Toisaalta olen huomannut, että pystyn silti hyödyntämään muualta saamiani oppeja vaikuttamistyöstä ja tämä onneksi helpottaa luottamutoimien alussa.

Kuluneen vuoden aikana pinnalla on heti ollut hyvinvointilautakunnan sekä sivistys- ja kulttuurilautakunnan yhteistyön tiivistäminen etenkin lasten ja nuorten hyvinvointia tukevassa toiminnassa. Viranhaltijat luonnollisesti tekevät yhteistyötä yli hallintokuntien/toimialojen, mutta yhteistyö poliittisella tasolla on ollut aika vähäistä. Yhteistyön terästäminen on todella tärkeää, jotta pystymme tarkastelemaan yksilöiden hoitopolkuja ja palveluiden tarpeita sekä ennen kaikkea siirtämään palveluiden tarvetta raskaista palveluista ennaltaehkäisevämpään suuntaan.

Heti syksyllä alkoi myös SOTE-vaikuttaminen. Itse koen todella tärkeäksi laajemman ja osallistavan keskustelun ja tästä syystä järjestinkin vihreille vaikuttajille suunnatun keskustelutilaisuuden, jossa vieraanamme oli poliitikkojen lisäksi Pohjois-Pohjanmaan SOTE-uudistuksen PoPSTer-hankkeen asiantuntija. Tämän keskustelun pohjalta vei näkemyksiä eteenpäin lautakuntaan. Vastaavanlaisia keskustelutilaisuuksia on varmasti hyvä järjestää jatkossakin.

Muu toiminta

Olin syksyn 2016 opintovapaalla ja palasin koulutuspoliittisen asiantuntijan työhöni Oulu yliopiston ylioppilaskunnassa heti vuoden alussa. Työni on innostavaa ja mielenkiintoista, koska saan työskennellä muun muassa koulutuksen kehittämisen ja opiskelijoiden edunvalvonnan parissa. Erityisesti työssäni pidän myös opiskelija-aktiivien kouluttamisesta ja heidän työnsä tukemisesta.

Kesällä osallistuin vihreiden puoluekokoukseen varsinaisena puoluekokousedustajana. Puoluekokouksessa valitsimme uuden puoluejohdon. Pidin puoluekokouksessa puheenvuoron siitä, kuinka lasten kanssa työskentelevien rikosrekisterin tutkiminen on laajennettava koskemaan viharikoksia.

Kevät ja kesä meni aika tiiviisti myös häiden suunnittelussa ja elokuussa menimme naimisiin rakkaan aviomieheni Tuukan kanssa. Olemme olleet jo 12 vuotta yhdessä, mutta vihdoin päädyimme naimisiin. Häitä tanssittiin lähimpien sukulaisten ja rakkaiden ystävien ympäröimänä Tyrnävällä. Loppuvuodesta suuntasimme häämatkalle Brasiliaan, jossa olen ollut vuoden vaihto-oppilaana Rotareiden kautta.

Syksyllä osallistuin myös Tanssii valtuuston kanssa -hyväntekeväisyystapahtumaan. Tässä lämminhenkisessä tapahtumassa nostettiin esille oululaista tanssiosaamista ja koko tapahtuman tuotot lahjoitettiin vammaisurheilulle.  Harjoittelimme tapahtumaa varten yhden vakio- tai lattaritanssin, jonka arvioi tanssiammattilaisista koottu raati mukanaan Tanssii tähtien kanssa –ohjelmastakin tutut Merja Satulehto ja Sanna Hirvaskari. Illan juontajana toimi Marko Keränen, ja meistä tanssijoista huolehti13-kertainen suomen mestari Tuula Raukovaara. Oli mahtavaa heittäytyä mukaan hyväntekeväisyystapahtumaan ja haastaa itseänsä uudessa ja erilaisessa lajissa! Minun ja tanssiopettajani Antin leikkisä cha-cha siivitti meidät koko kisan toiseksi. Tunnelmia mainiosta tempauksesta ja tapahtumasta löytyy muun muassa Kalevan galleriasta.

Valtuustoaloitteiden, mielipidekirjoitusten, kolumnien ja puheenvuorojen lisäksi olen kirjoittanut aktiivisesti Facebookkiin ja Twitteriin sekä julkaissut niin henkilökohtaiseen elämään kuin poliittiseen toimintaan liittyviä kuvia instagramissa. Olen huomannut, että erityisesti erilaiset katsaukset instastoriesissa tärkeiden kokousten jälkeen ovat olleet pidettyjä. Aion jatkaa tätä aktiivista viestintää myös jatkossa ja pitää seuraajani tietoisena siitä, mitä kaupungissa tapahtuu ja millaista politiikkaa teen kuluvan kauden aikana.

Vuoden aikana on ehtinyt tapahtua paljon, mutta työ kaikkien kaupunnin eteen on vasta alussa! Isoin kiitos tästä vuodesta kuuluu mun rakkaalle aviomiehelle, perheelle, ystäville ja kampanjatiimille. Ilman teitä tuskin olisin päässyt valtuustoon ja ylipäätään selvinnyt koko vuodesta. Lisäksi olen kiitollinen jokaisesta yksittäisestä yhteydenotosta teiltä kuntalaisilta. Kiitos avartavista keskusteluista, arvokkaista vinkeistä sekä palautteestanne! Teitä varten tätä työtä tehdään!